Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Økologi og madglæde

Vi har Frederiksbergs mindste institutionskøkken, hvor der skal laves mad til 64 børn.
Grundet diverse udfordringer med plads til køkkenredskaber, afsætning af ubrugt og brugt service samt ikke mindst produktionen af maden, har vi valgt at de fleste måltider består af rugbrød med diverse pålæg, en enkelt lun ret samt gnavegrønt.

Vi har længe ønsket at lave nogle nye tiltag i forhold til den mad, der serveres, tiltag, der er mulige at tilberede i vores lille køkken. Vi har mange madglade børn, børn der er nysgerrige på hvad maden består af og også en del børn, der har madmod til at prøve at smage nye retter. Denne madglæde vil vi fortsat gerne støtte og vi vil også gerne udfordre og støtte børnene i deres madmod og nysgerrighed.

Derfor har vi fra maj 2022 indgået et samarbejde med Meyers Madhus, hvor vi har fokus på økologi og madglæde.
Det er et projekt Frederiksberg kommune har igangsat og flere institutioner på Frederiksberg er med.
Vi har haft besøg af 2 konsulenter fra Meyers Madhus og i samarbejde med dem og gennem vores mad-og måltidspolitik har vi opsat rammer for det gode måltid i Børnehuset Frydendalsvej. 

Vores madmor Anne-Marie har haft besøg af en kok og konsulent fra Meyers Madhus i køkkenet. Her har de sammen vurderet, hvad der er muligt at producere af mad i vores lille køkken. De har dykket ned i bælgfrugternes verden, lagt planer for brugen af årstidens grønt, set på bæredygtighed i forhold til madplaner og sammen lavet nogle super spændende, velsmagende retter, spreads og dips.
Disse nye tiltag bliver langsomt sluset ind i vores frokostmenu, så børnene efterhånden bliver vant til de nye retter og også måske tør smage på dem. Anne-Marie sørger altid for, at der er noget af det velkendte pålæg og samtidig en enkelt ny eller nyere ting ved frokosten.
Indtil nu er de nye spændende spreads blevet taget godt imod, grøntsagsfrikadellerne er også spændende, pastasalaterne forsvinder hurtigt.

Vi har en holdning til at vores mad skal være så økologisk som muligt og som budgettet tillader. Frederiksberg kommune har pr. juni 2022 nedsat deres målsætning om at al mad i daginstitutionerne skal være 75% økologisk, til at målsætningen nu er 40% i en periode. Dette grundet i de stigende fødevarepriser og de små madbudgetter.
Vores madmor Anne-Marie holder en økologiprocent på omkring 60-70. Dette kan hun, da Anne-Marie og Frederik selv går på indkøb i de nærliggende supermarkeder. De er derfor på spring og klar når der er diverse tilbud på økologi i for eksempel Netto.

Vores samarbejde med Meyers Madhus fortsætter frem til årsskiftet. På det tidspunkt, vil vores rammer for det gode måltid være helt indarbejdet i vores rutiner og de, lige nu, nye retter, vil være genkendelige og indgå som en sædvanlig del af frokosten. Herfra er det så at fortsætte med at tilbyde børnene nye smagsoplevelser, støtte deres nysgerrighed og deres madmod.

Hvad vores frokost i vuggestuerne og børnehaverne blandt andet kan bestå af :
makrel, torskerogn, hjemmelavet torskerognssalat, hjemmelavet æggesalat, leverpostej, spegepølse, æg, hjemmelavet humus, spegepølse, ost, hytteost, falafel, pastasalat, grøntsagsfrikadeller, kartofler, diverse krydderurter, remoulade, mayonnaisse, smør,  gulerodsspread, soltørret tomatspread.  Gnavegrønt er ofte agurk, gulerod, tomat, peberfrugt. Og så selvfølgelig rugbrød.
Vi drikker vand til frokost på alle stuerne.

I vuggestuerne er der formiddags- og  eftermiddagssnack i form af frugt, grønt samt hjemmebagte boller, hertil drikkes vand.

På børnehavestuerne er der en formiddagssnack, der består af knækbrød og et stykke frugt.

Børnehavebørnene skal selv medbringe eftermiddagssnack samt drikkedunk med vand.

Vi tilbyder også et lille morgenmåltid, til de børn, der kommer tidligt. Her består måltidet af havrefras, cornflakes, knækbrød, smør, ost, eventuelt hjemmebagte boller. Hertil tilbydes mælk eller vand.
Morgenmaden tilbydes på åbnestuen fra lidt over 7 til lidt i 8.